På udgik efter din første bil?

Er du på udkig efter din første bil, så er det en god ide at læse denne artikel. Der er mange ting du skal tage stilling til inden du kan træffe det helt rigtige valg for dig. Du er måske også i tvivl om hvorvidt du skal købe en ny eller brugt og hvad du skal være særlig opmærksom på – uanset om du er på udkig efter en ny Mercedes, en brugt Seat Leon eller en måske vil du købe en Nissan Juke brugt? Vi guider dig igennem til hvad du skal være opmærksom på både i forhold til nye og brugte biler. Der findes ikke et rigtigt svar, men med vores guide kan det forhåbentligt give dig et peg af hvilken retning du gerne vil gå.

Selvom denne artikel kun fokuserer på køb af brugte og nye biler, så findes der andre muligheder, for dig der er på jagt efter en bil. Igennem mange år har det i Danmark været meget kendt at sælge sin bil til eksport eller import, hvilket du også kan vælge at holde øje med.

Planlægning og budget

Når du står og skal kigge på din første bil, så er et af de første og vigtigste ting du skal være opmærksom på, er dit rådighedsbeløb, så du kan lægge et budget ud fra din nuværende økonomi. Grunden til dette er at, udgiften for en bil udgøre oftest den andenstørste udgifts i et budget. Selve købet af bilen er en stor økonomisk udgift i sig selv. Derudover kan der nemt forekomme forudsigende udgifter, som skader og reparation, som man ikke selv kan gøre for eller forudsige. Som uerfaren billist har du måske ikke det store overblik over udgifterne og specielt hvad de daglige udgifter koster. Et eksempel er benzinomkostningerne, som man ofte glemmer at regne med i et månedligt budget.

En anden omkostning som følge af et bilkøb er en ekstra forsikring. En bilforsikring bliver ikke købt igennem bilforhandleren og er derfor en ekstern omkostning. Vi vil senere komme ind på bilforsikring, det er bare vigtigt at det bliver regnet med i budgettet, da det er et lovkrav.

Hvad er dine behov?

Inden du tager hen til en bilforhandler, er det vigtigt at du sætter dig ned og tænker over hvad der er dine vigtigste behov, og hvad der er ”nice to have”. Når du har styr på dine behov og krav er det langt lettere at tage stilling til bilkøbet, da du ikke er i tvivl om hvad du leder efter. Det er en effektiv måde at finde den bil dig passer til dig og en måde hvorpå du kan spare penge på unødvendige ting, som du i realiteten ikke har behov for. Vi har lavet en liste med ting du kan stille dig selv, som kan hjælpe dig lidt på vej:

  1. Hvilken type kørsel kommer du til at gøre dig mest i (bykørsel, til at pendle med eller kørsel på landet)?
  2. Hvad er dit samlede økonomiske råderum?
  3. Hvor langt skal du køre i bilen?
  4. I hvor lang tid skal du have bilen?

Efter du har svaret på disse behov, så skulle du gerne have fået afklaret hvad dine konkrete behov for bilen er.

Finansiering af din først bil

Efter du har fået styr på dine behov, og kan se hvilken størrelse og model du har brug for, så kan du gå i gang med at undersøge, hvordan du kan finansiere bilen. Du har flere forskellige muligheder for at finansere din bil. Det sker ikke så ofte at du kan betale den kontant, så der er primært to metoder til at finansiere den første bil.

  1. Du kan vælge at låne dig til at købe en bil.
  2. Du kan vælge at lease en bil.

Ud fra dine behov kan du vurdere, hvorvidt dine behov vil passe bedst til at købe en bil eller om det vil være økonomisk bedst at lease en bil. Der er flere hjemmesider, der kan guide dig igennem med disse beslutninger.

Bilforsikring

Det sidste du skal være opmærksom på, er bilforsikring. Det er lovpligtige og er derfor vigtig at der er styr på det, så du er forsikret hvis uheldet skulle være ude. Det er lige gyldigt om du vælger at lease eller købe bilen, så skal der være styr på det inden du tager din første tur i den. Ansvarsforsikringen er den lovpligtige i Danmark, som dækker skaderne du begår på andre og deres ejendele. Udover ansvarsforsikringen, så kan du tilkøbe dig ekstra forsikringer, så du er endnu bedre forsikret. Vi anbefaler at du undersøger hvad de forskellige forsikringsselskaber kan tilbyde dig, så du kan regne det med ind i dit budget.

Efter du har læst denne artikel skulle du gerne være helt klar til at lave dit første bilkøb.