Mal dit trægulv | Gør det selv

Giv dine gamle slidte gulvbrædder nyt liv med en omgang maling. Uanset hvilken farve du går med, vil du med garanti opleve dit gulv, som var det splinternyt. Dit gulv vil komme til at fremstå mere ensartet og du kan opnå lige det udtryk, du ønsker med en flot ny farve. Hvis du ønsker at gøre dine rum mere lyse og åbne, er en hvid eller lysere grå et godt valg. Er du derimod mere til et spændende twist eller en moderne løsning, kan du bevæge dig over i de mørkere toner eller helt sort. Men uanset hvilken farve du vælger, så er det en af de nemmere gør-det-selv opgaver. Opgaven er let at gå til, men som de fleste andre gør-det-selv opgaver, så afhænger din succes af forarbejdet. Du kan følge guiden herunder trin for trin og du vil med garanti blive tilfreds med dit resultat.

Grundig forarbejde

Som udgangspunkt kan alle trægulve males, men fremgangsmåden kan afhænge af gulvets tidligere behandling. De typiske overfladebehandlinger til trægulve er olie, lak eller maling, men en matslibning af trægulvet og en god grundmaling vil kunne sikre dig en god vedhæftning. Vælg også gerne en type maling, som egner sig til at male gulve og dermed er effektiv i forhold til at danne en slidbar, hård og vaskbar overflade, der hæfter godt til underlaget.

 

Start med at fjerne større ujævnheder eller løstsiddende maling med et skrabejern i årenes retning og matslib herefter hele gulvet, så du har en jævn og modtagelig overflade. Ved et lidt ældre gulv, hvor der typisk er større afstand mellem  brædderne eller plankerne, er det vigtigt at få rengjort sprækkerne eller kradse fugerne ud og herefter støvsuge grundigt, så du undgår at der kommer snavs i malingen. Hvis man ønsker et trægulv uden åbne sprækker, kan man lukke dem med akrylfugemasse inden man starter med at male. Støvsug herefter gulvet og vask grundigt i grundrens. Brug eventuelt en hård børste og skyl herefter med rent vand og lad gulvet gennemtørre.

 

Ved steder der ikke skal males, som fodlister og dørtrin, dækker du med malertape. En god idé er at vælge en tape, som ikke efterlader limrester.

Så skal der males

Start langs fodlisterne, hvor malerrullen ikke kan komme til, med et tyndt lag maling. Begynd herefter i et af hjørnerne og rul i et hurtigt tempo på langs af gulvbrædderne. Sørg for at man maler vådt på vådt, så man ikke lader malingen tørre før man igen rammer samme sted, så opnår man det flotteste resultat. Mal gerne i et tyndt lag, men sørg for at malingen dækker lige meget alle steder, så der ikke kommer et uensartet udtryk. Dæk herefter eventuelle skræmmer og andre ujævnheder med spartelmasse, hvis du ønsker et helt ensartet udtryk. Når både maling og spartelmasse er tør, kan du begynde på dit andet lag maling. Brug igen samme teknik som det første lag, men prøv at forskyd dine rul, så du ikke maler med de præcis samme strøg, samme sted. Følg brugsanvisningen bag på din bøtte maling, da nogle typer maling anbefaler 3 lag, mens andre kun anbefaler 2. Skal dit gulv have et ekstra lag, så anbefales det at male i tværgående retning.

Voila – hermed et splinternyt trægulv!