DINE MULIGHEDER EFTER 9. KLASSE – 3 GODE BUD.

9. klasse

Hvad så nu? Er et af de helt store spørgsmål for mange, når de er ved at runde det sidste skoleår i folkeskolen. Men mulighederne er mange, og det er måske også derfor, det kan være så svært at beslutte sig for, hvilken vej man skal gå ned ad. Hvad føles rigtig i maven – er det at fortsætte videre på gymnasiet? Eller skal man have et år på højskole eller efterskole eller måske en hel tredje ting? Det vigtigste er at få sporet sig ind på sine interesser og fremtidige ønsker til muligheder.

HØJSKOLE ELLER EFTERSKOLE

Er du klar til at tage et år væk fra mor og far og afprøve, hvordan det er at stå på egne ben for en tid, så kan det være højskole eller efterskole er noget for dig. Rigtig mange vælger at tage et år på efterskole eller højskole og det er ikke uden grund. Det er en perfektion kombination af læring, fritidsinteresser og dyrkelse af fællesskabet. Et år som mange betegner som det bedste år i deres ungdom, idet man oftest får venner for livet og bliver udfordret i sin selvstændighed. Hvis det er noget for dig, vil du helt sikkert ikke have svært ved at finde en skole, der passer til dine behov. Der findes et hav af forskellige skoler rundt omkring i Danmark. Er du for eksempel til sport og idræt, kan du vælge en skole som Vandel Efterskole eller BGI Akademiet. Er du mere til musik og kreativitet, kan du vælge en skole som Baaring Musikefterskole eller er du mere den eventyrlyste type, der higer efter at rejse verden rundt, så kan du overveje en højskole som Silkeborg Højskole.

UDVEKSLING ELLER SPROGSKOLE

Dette er det oplagte valg, hvis du higer efter at komme ud over Danmarks grænser og udvide din horisont. Du kan blandt andet vælge at tage afsted som udvekslingsstudent, hvor du tager et år på High School i udlandet og samtidig bor hos en værtsfamilie. Du kan også vælge, at tage afsted på sprogskole i udlandet, hvor det primære formål er at tage dit sprog til et nyt niveau. Begge valg er helt unikke muligheder for at lære et nyt sprog, få indblik i en anden kultur, møde nye mennesker og ikke mindst udvikle dig selv som person.

GYMNASIAL UDDANNELSE

En tredje mulighed er at tage direkte videre på en gymnasial uddannelse, og herved forsætte kursen uden for mange sidespring. Dette kommer helt an på modenhed og ambitioner. Føler du dig klar til at fortsætte 3 år på en gymnasial uddannelse, og derved tage den hurtige vej mod universitetet, eller hvad du ellers drømmer om, så er der rig mulighed for dette. Der er også her forskellige retninger at gå og det er derfor vigtigt at få styr på drømme og mål. Er din interesse for eksempel business orienteret, kan det være du skal kigge i retningen mod Handelsgymnasiet. Er den derimod mere sundhedsfaglig, skal du måske kigge i en anden retning, med andre ord mod gymnasiet. Spor dig ind på, hvilken interesse du har og hvilken karrierevej du ønsker fremadrettet og tag din beslutning på baggrund af dette.

 

Her er 3 gode bud på, hvad du skal efter din 9. klasse. Vi håber du blev klogere i dit valg for fremtiden.